SearchBrowseAboutContactDonate
Page Preview
Page 640
Loading...
Download File
Download File
Translation AI Generated
Disclaimer: This translation does not guarantee complete accuracy, please confirm with the original page text.
Glossary of Terms: Ahimsa 280, 290-6; Anugamika (Avadhi Knowledge) 284 Anupurvi (Naming Karma) 331, 334 Ahinsanatrat 305, 313 Abhiyogya 164 Atyantara Tap 364-5 Akasha (Astikaya) 141, Alchataropadhvyutsgarag 369 144, 193, 196, 198, Aamnaya 352, 368 200, 203, 210-2, 243, Aamnayarthavachak 352 249. Ayus 134 Akashag (Dev) 173 Ayushyakar Karma 328, 330, 333 Achinny 35R Aaran 170, 177, 188 Aakandan 265, 269 Aarambh 260, 265 Akesh (Parishah) 356, 359 Aarambhyida R57, 260 Aachams (Tap) 351 Arjav (Dharma) 348 Achaarvastu 386 Aartadhyan 373-5 Acharya 267, 276, 368 Arya 15R, 159 Ajnaavichay (Dharmadhyan) 376 Aryadesh 159 Ajna Vyapadiki (Kriya) R57 Alektipanbhejan 285 Atap 216, 331, 335 Alechan (5) 366 Atmaraksha 164 Avashyakaparihān 297 Atma 81-4, 206-9, 230-1, Aavas 171 240, 242, 245, 246 Asadhan 264 Adananikṣeṣaṇasamiti 285, 348 Aastikya 9 Aaditya (Kantika) 184 Aadiman 24-9 Aasrav 250-1, 264 Aadey (Naming Karma) 331, 335 Adhkaraniki (Kriya) 256 Aastravanupreksha 3par Anant (Swarg) 170, 177, 188 Aahaar 112, 181 Anayan Prayog (Atichar) 311, Aaharak (Sharir) 121, 124, 126, 127, 343
Page Text
________________ પારિભાષિક શબ્દકોશ અહિંસા ૨૮૦, ૨૯૦-૬; આનુગામિક (અવધિજ્ઞાન) પર –ની ભાવનાએ ૨૮૪ આનુપૂર્વી (નામકર્મ) ૩૩૧, ૩૩૪ અહિંસાણત્રત ૩૦૫, ૩૧૩ અભિયોગ્ય ૧૬૪ આત્યંતર તપ ૩૬૪–૫ આકાશ (અસ્તિકાય) ૧૪૧, આલ્ચતરોપધવ્યુત્સર્ગ ૩૬૯ ૧૪૪, ૧૯૩, ૧૯૬, ૧૯૮, આમ્નાય ૩૫૨, ૩૬૮ ૨૦૦, ૨૦૩, ૨૧૦–૨, ૨૪૩, આમ્નાયાર્થવાચક ૩૫૨ ૨૪૯. આયુ ૧૩૪ ઇ. આકાશગ (દેવ) ૧૭૩ આયુષ્યક કર્મ ૩૨૮, ૩૩૦, ૩૩૩ આચિન્ય ૩૫ર આરણ ૧૭૦, ૧૭૭, ૧૮૮ આકંદન ૨૬૫, ૨૬૯ આરંભ ૨૬૦, ૨૬૫ આકેશ (પરીષહ) ૩૫૬, ૩૫૯ આરંભયિા ર૫૭, ૨૬૦ આચામ્સ (તપ) ૩૫૧ આર્જવ (ધર્મ) ૩૪૮ આચારવસ્તુ ૩૮૬ આર્તધ્યાન ૩૭૩–૫ આચાર્ય ૨૬૭, ૨૭૬, ૩૬૮ આર્ય ૧૫ર, ૧૫૯ આજ્ઞાવિચય (ધર્મધ્યાન) ૩૭૬ આર્યદેશ ૧૫૯ આજ્ઞા વ્યાપાદિકી (ક્રિયા) ર૫૭ આલેક્તિપાનભેજન ૨૮૫ આતપ ર૧૬, ૨૧૯, ૩૩૧, ૩૩૫ આલેચન (૫) ૩૬૬ આત્મરક્ષ ૧૬૪ આવશ્યકાપરિહાણ ૨૯૭ આત્મા ૮૧-૪, ૨૦૬-૯, ૨૩૦-૧, આવાસ ૧૭૧ ૨૪૦, ૨૪૨, ૨૪૫, ૨૪૬ આસાદન ૨૬૪ આદાનનિક્ષેપણસમિતિ ૨૮૫, ૩૪૮ આસ્તિક્ય ૯ આદિત્ય (કાન્તિક) ૧૮૪ આદિમાન ૨૪–૯ આસ્રવ ૨૫૦–૧, ૨૬૪ ૦, રજ, આદેય (નામકર્મ) ૩૩૧, ૩૩૫ ૩૪૫ આધકરણિકી (ક્રિયા) ૨૫૬ આસ્ત્રવાનુપ્રેક્ષા ૩પર આનત (સ્વર્ગ) ૧૭૦, ૧૭૭, ૧૮૮ આહાર ૧૧૨, ૧૮૧ આનયન પ્રયોગ (અતિચાર) ૩૧૧, આહારક (શરીર) ૧૨૧, ૧૨૪, ૧૨૬, ૧૨૭, ૩૪૩ Jain Education International For Private & Personal Use Only www.jainelibrary.org
SR No.001074
Book TitleTattvartha sutra
Original Sutra AuthorUmaswati, Umaswami
AuthorSukhlal Sanghavi
PublisherJain Sahitya Prakashan Mandir
Publication Year1977
Total Pages667
LanguageGujarati, Sanskrit
ClassificationBook_Gujarati, Tattvartha Sutra, Philosophy, J000, J001, Tattvartha Sutra, & Tattvarth
File Size23 MB
Copyright © Jain Education International. All rights reserved. | Privacy Policy